logo230

Architectuurcentrum
Makeblijde | aMb

Oud Wulfseweg 3
3992 LT Houten
lijnd  
 
lijnd
 
Jaren
> 2012
> 2011
 
lijnd
Sponsors / Partners
 
nvtl  
alt  
mbkl  
lijnd  
Links  
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie  
NVTL  
Alterra Wageningen UR  
Makeblijde  
   
   
   
   
   
   
ARCHITECTUURCENTRUM
MAKEBLIJDE | aMb
Home
Agenda Nieuwsbrief Architectuurcentrum Educatie Projecten me Publicatie me Organisatie me Contact
LS
  RITUAL LANDSCAPES NATURAL BURIALS
Seminar 21/11/2012
I.s.m. Vollmer & Partners - Alterra Wageningen UR
Met o.a.: Tom Bullens, Huub Kluijtmans, Wim de Haas, Yvonne Lub
LS
  De opkomst van natuurbegraafplaatsen is een internationaal fenomeen. Maar in Nederland blijft het aanbod vooralsnog achter bij een groeiende maatschappelijke behoefte. Hoe kun je betere randvoorwaarden voor de aanleg van natuurbegraafplaatsen creëren? Het onderzoeksrapport ‘Natuurbegraven, landschap met betekenis’ van Alterra uit 2012 probeert opnieuw te kijken naar effecten en betekenis van natuurbegraven dat duidelijkheid kan bieden in discussies over betekenis en impact ervan. Een eerder onderzoek uit 2009 bleek te beperkend voor tal van initiatieven. Het fenomeen natuurbegraven werd destijds met argusogen bekeken en beschouwd als een ongenode gast in de natuur.

Het seminar Ritual Landscapes Natural Burial gaat in op de toepasbaarheid van natuurbegraafplaatsen en landschappelijke begraafplaatsen binnen de ontwikkeling van duurzame landschappen in Nederland. Uitgangspunt is de vraag of dit fenomeen niet veel meer toegepast kan worden binnen de Nederlandse praktijk van ruimtelijke vormgeving.

Maar, de discussie kan niet los worden gezien van andere actuele ontwikkelingen op het gebied van begraven en uitvaart. Het seminar wil daarom het fenomeen natuurbegraven in een breder perspectief zetten, vergelijken met ander ontwerpend onderzoek en de urgentie benadrukken dat de vastgelegde grenzen opnieuw gedefinieerd moeten worden. Mogelijk kan dit seminar de aftrap geven voor een nieuwe benadering en onderzoek over het landschapsbegraven in Nederland.

Het seminar wordt georganiseerd in samenwerking met Irene Edzes, ontwerp en adviesbureau Vollmer & Partner en Alterra Wageningen UR.


 
 
LS
   
LS
   
LS

 
LS
   
   
   
   
   
LS
 

 

LS